Podrška kampanji Prvog srpskog društva za disleksiju

Podrška kampanji Prvog srpskog društva za disleksiju

Fondacija Ana i Vlade Divac znaju. Zato su  podržali kampanju Prvog srpskog društva za disleksiju pod nazivom „Ja znam šta je disleksija” i među brojnim predlozima izabrala baš naš kao jednu od 15 Stvarno Važnih inicijativa.

Da li je disleksija STVARNO VAŽNO pitanje u moru problema kojima smo i kao pojedinci i kao društvo u celini okruženi? JESTE!

ZAŠTO BAŠ SADA?

Zato što nekoliko decenija kasnimo za svetom i mnogo godina za zemljama nekadašnje Jugoslavije, koji su  uradili mnogo da bi deci sa disleksijom pomogli i u kući i u školi. Sada je krajnje vreme da i mi uradimo to za našu decu, uz pomoć Fondacije Ana i Vlada Divac i naravno VAS!

ZAŠTO BAŠ DISLEKSIJA SPADA U 15 STVARNO VAŽNIH PROBLEMA KOJE TREBA REŠAVATI U SRBIJI?

Zato što je u Srbiji ima oko 5-10% dece! To znači da skoro svako deseto dete u razredu, uprkos dobroj inteligenciji , ima problem sa čitanjem, pisanjem ili računanjem.

To su ona deca koja često kontrolni ne urade do kraja, koja ne stignu da prepišu sve sa table, koja na usmenom odgovoru uvek dobiju mnogo veću ocenu nego na pismenom, koja imaju problem sa  vezivanjem pertli ili sa određivanjem strana sveta. U školi, a vrlo često i kod kuće, ovakvu decu smatraju lenjom, glupom, razmaženom iako oni to nisu, već imaju problem. A da li je disleksija problem? U Srbiji JESTE, zato što je u Srbiji ne vidi i ne prepoznaje ni škola ni porodica ni šira zajednica.

Kada bismo svi razumeli disleksiju videli bismo da ona nije problem, već DAR. Dar koji ima 30 procenata najuspešnijih i najbogatijih ljudi na svetu, mnogo nobelovaca, naučnika, slikara, glumaca… „Problematični” Bil Gejts, Anštajn, Da Vinči ili Tom Kruz i mnogi drugi? Ne, nego disleksični. ALI, svaki dar može biti i prokletstvo, ako se ne prepozna na vreme. Dokaz je istaživanje koje pokazuje da je, zbog neadekvatne podrške kod kuće i u školi, među zatvorenicima ima izmedju 40-60 % disleksičara.

Hajde da pomognemo disleksičnoj deci da ostanu genijalci, a ne da postanu kriminalci.

Stvarno važno kampanja promoviše stvarno važne stvari u životu: ljubav, optimizam, prijateljstvo, slobodu, hrabrost… Znamo šta ove stvari znače svima, a disleksičarima su mnogo potrebnije nego drugima. Prijateljstvo sa drugarom koji ima probleme u školi zbog disleksije, podeliti sa njim optimizam da će sve biti ok, omogućiti mu slobodu da neke stvari radi drugačije od drugih, hrabrost da izdrži sve nevolje i da svoje neobične ideje iznese na svetlo dana … A za sve to je potrebna velika ljubav.

Nošenjem stvarno vazne narukvice i Ti možes da budeš deo toga.

KAKO?

Uključi se u kampanju Prvog srpskog društva za disleksiju koje već par godina pokušava da podigne svest o disleksiji u Srbiji.

Udji na www.disleksija.org i www.disleksija.info i saznaj više o disleksiji

Proširi informaciju o tome u krugu svojih poznanika i prijatelja! Velika je verovatnoća da je neko od njih roditelj deteta sa disleksijom, a da i ne zna da problemi u učenju kod njegovog deteta imaju ime.

 

Podržite budući rad udruženja  svojom donacijom na žiro račun Eurobank EFG 250-1280000585060-40 u skladu sa svojim željama i mogućnostima. Ukoliko donaciju uplatite kao pojedinac, dobićete od Fondacije Divac i od nas narukvicu, a ukoliko uplata stigne od pravnog lica, dobiće, uz zahvalnost i svoj prostor na našem sajtu.

Postanite član udruženja preko sajta www.disleksija.org , a možete da pratite aktuelnosti i preko naše FB stranice, to možete i kao simpatizer.

Lajkujte našu Facebook stranicu JA ZNAM ŠTA JE DISLEKSIJA .

OD 25.01.DO 15.02.2013. GLASAJTE za našu ideju na sajtu http://www.stvarnovazno.org/Stvarno-vazna-ideja/601/Ja-znam-sta-je-disleksija.shtml

 

jer je zaista STVARNO VAŽNO rešiti zanemareno pitanje disleksije u Srbiji.

POMOZITE DA U SRBIJI SVI MOGU DA KAŽU:„JA ZNAM ŠTA JE DISLEKSIJA!“

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>