Problemi sa matematikom

Najprostiji način kojim nekome možemo dočarati samo jedan segment problema koji muče osobe sa diskalkulijom je priča na koju se često vraćam a koju sam čula od jedne osobe sa diskalkulijom. To je naime priča iz njenog života.
Zamislite situaciju na pijaci.
„Koliko košta paradajz? “ -pitala je ta žena.
„50 dinara.“-odgovara prodavačica
„Da mi daš po 60 din pa da uzmem dva kilograma.“
Iz ove situacije shvatili smo da ove osobe ne razumeju koncept brojeva i šta je veće a šta manje. Ipak, nije svaki problem sa matematikom diskalkulija.
Izvesatan broj dece u nekom periodu šklolovanja žali se na problem sa matematikom i to nije nešto što nužno mora da vas zabrine.
Ipak, dogadja se u poslednje vreme i ne bas tako retko da mi se javljaju roditelji dece od 1-4 razreda žaleći se da deca imaju problem vezan za jednostavne računske operacije kao što su sabiranje i oduzimanje ili mnozenje. Kako su ovo osnovne računske operacije veoma je važno da ih deca na vreme i dobro savladaju jer čine bazu matematike.
Upravo „Right brain learning system“ to omogućava na jedan nov način koji je neophodan u pristupu rada sa ovom decom.
Koristeći različite boje,zanimljive teme,kroz priču i posebne kartice, deca lakše savladavaju probleme računskih operacija poput množenja i sabiranja i sl. Učenje postaje zanimljivo jer im je prezentovano na njima zanimljiv način. Kako je onda moguce da ovoj deci matematika nije išla? Jednostavno, postoje različiti načini usvajanja, pa oni standardni metodi učenja ponekad ne daju rezultate jer deci treba drugačiji pristup poput pomenute “ Right brain “ tehnike. Tada ta ista deca koja su bežala od matematike postaju zainteresovanija jer konačno mogu da razumeju operacije i šta se od njih traži. Govorila sam već da sistem standardnog predavanja ne odgovara svakom detetu. Postoje deca kojima sistem ponavljanja i pisanja ne leži jer oni prosto razumeju bolje ukoliko se u radu koristi drugačiji metod kroz oglede, boje , slike, projekte i sl.
Govorili smo da je leva hemisfera zadužena za pojmove logičke analize, matematičkih činjenica, crno belih tekstova, celine dok je desna zadužena za boje,humor,intuiciju, automatske procese i matematičke procese.
Važno je prilagoditi predavanje i učiniti ga razumljivim i zanimljivim svakom detetu, ali to je naravno pratkično teško izvodljivo u školi.
Ono što vi kao roditelji možete uraditi je da nakon kratke obuke svojoj deci pomogmnete u rešavanju problema sa matematikom i vežbanjem kod kuće im pomognete da na jedan novi način razumeju koncept brojeva i računskih operacija i uz rad sa terapeutom 1-2 puta nedeljno problem bi trebao da se smanji. Jedinstven sistem Right brain tehnike pruža nove načine prezentovanja računskih operacija.
Takodje dosta dece mi je došlo sa teškoćom razumevanja razlomaka ( trećine,četvrtine ) i grafičkog prikazivanja istih, pa smo zajedno tražili najoptimalniji način da im tu problematiku približimo.
U svom radu savetujem da uvek koristite markere,bele table,zanimljive priče i drugačiji način pristupa ukoliko deci nije razumljiv način na koji je objašnjeno gradivo u školi.
Evo jedne ideje koju i sama često primenjujem. Napravite domine, na jednom kraju nacrtajte tačkice a na drugom napišite broj koji označavaju tačkice ( sedam tačkica i broj 7) tako da detetu pomognete u usvajanju tog broja.
Tablicu množenja savladavamo najbolje uz karte sa zanimljvim slikovitim prikazom i priče napravljene od strane autorke „Right Brain“ tehnike. Tako nešto roditelji mogu i sami napraviti uz par saveta. Matematika ne mora da ostane bauk ukoliko se problemi rešavaju na vreme.

Obuku takodje (u skladu sa epidemiološkom situacijom) praktikujem i online kao i za one koji ne žive u Beogradu.

Jedan komentar

 1. Postovana gospodjo Dakić,

  Kontaktiram Vas jer smo saznali pre godinu dana da nam ćerka od 8godina ima disleksiju i diskalkuliu.
  Živimo u zapadnoj Australiji. Ona trenutno ide u državnu školu i privatno plaćamo čas matematike i Engleskog nedeljno da joj pomognemo jer joj nije lako.
  Interesuje me dali Vi vodite neke časove/pomoć online za matematiku jer do sada ništa nismo našli baš što joj pomaže.
  Oprostite mi gramatičke greške jer živim van Srbije od kada sam napunila 7god.

  Hvala Vam unapred

  Milica

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>