Predškolci – kako im pomoći da lako nauče slova

Kako se ponovo bliži upis prvaka, mislim da će navedene informacije svakako koristiti.
U svojoj praksi neretko sam sretala roditelje koji su mi dolazili dovodeći decu prvog i drugog razreda koja su jako teško usvajala slova, čitala i pisala. Pitali su me da li je to moglo nekako da se predupredi i izbegne stres na samom početku školovanja.
Deca svakako prolaze kroz niz sistematskih pregleda, pre upisa proverava ih i logoped. Mnoga deca još ranije odlaze na tretmane korekcije izgovora glasova. Neka od dece koja su kasnije progovorila, imala dislalije ili druge teškoće, česće su dolazila sa navedenim problemom čitanja, ali su se javljala i deca koja nikada nisu imala slične probleme. Širok je spektar koji zahteva korektivni rad od teškoća pri čitanju i pisanju, lošeg rukopisa pa do disleksije i disgrafije. Za navedene probleme postoji vise uzroka ali ja ću se danas baviti načinima koji vašim predškolcima ali i školskoj deci mogu olakšati čitanje i pisanje.
Vežbe koje radim sa decom su veoma efikasne i omogucavaju im brzo učenje slova ( bazirane na tehnici Amerčkog specijanog pedogaga i pod nazivom Brain Integration Therapy) , mogu se nakon kratke obuke praktikovati i kod kuće kao jedan zabavan a veoma koristan način učenja, što je u današnje vreme veoma značajno.
Mnogi roditelji koji su praktikovali ove vežbe veoma brzo su primetili koliko su korisne.
Treba ih raditi 3-4 puta nedeljno u trajanju od oko 20 minuta.
Vežbe omogućavaju bolju povezanost leve i desne hemisfere i drugih delova mozga koji su neophodni u navedenim procesima čitanja,pisanja ali i učenja. Naravno ukoliko se pedijatar složi i ako dete nije alergično uvek savetujem da se deci u ishranu uključi i riblje ulje ili Omega 3 jer se u njoj nalazi neophodna aminokiselina DHA važna za rad mozga. Naravno uz navedene benefite koje ovi suplementi nose detetu se moze poboljšati i imunitet. Setimo se kako su nam mame i bake uvek govorile da je riblje ulje hrana za mozak.
Ipak, riba u ishrani našeg naroda nije prisutna koliko bi trebalo da bude. Zato vrlo često današnja deca imaju potrebu za lošom,brzom i masnom hranom jer mozak šalje poruku da mu fale navedene masne kiseline a deca pokušavaju da iste nadoknade onim što im je dostupno. Stoga je ( ukoliko je moguće i potvrdjeno od dečijeg lekara ) veoma važno uključiti navedene suplemente u ishranu i ubrzati i upotpuniti efekat vežbi koje savetuje Brain Integration terapija. Vežbe vam neće oduzeti mnogo vremena a mogu pomoći u velikoj meri . Može se vežbati i sa mladjom decom od oko 5 godina .Ja imam veoma dobro iskustvo u radu decom navedenog uzrasta. Navešću samo skorasnji primer devojčice tog uzrasta koja nije razlikovala slova a imala je i problem sa mucanjem koji se tokom rada i vežbanjem potpuno izgubio.
Naša deca ponekad imaju dodatni problem u razlikovanju slova ćirilice i latinice pa je u tom pogledu još značajnije da nauče pravilno oba pisma. Samo u tom slučaju učenici će koristiti manje energije za savladavanje slova, reči i teksta, te će im pažnja i koncentracija biti duže i intenzivnije a proces učenja efikasnijii lakši što je od izuzetne važnosti u procesu školovanja.
Priznaćete , prevencija je važna, vežbe ne traju dugo a nisu ni kompikovane. Zašto onda ne pokušati? Možete samo da poštedite sebe i dete mnogih problema.
Ivana Dakic, CLS
Prvi regionalni sertifikovani terapeut
Dianne Craft „Right Brain“ Learning System

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>