Šta sve može da izazove probleme i teškoće u čitanju,pisanju,učenju i školskim aktivnostima –Prevazilaženje istih sistemom vežbi ( BIT )

Svakodnevno se srećemo sa sve više dece koja imaju probleme vezane za čitanje,pisanje i školske aktivnosti.To im u velikoj meri otežava praćenje nastave i kvalitet učenja a utiče i na njihovo samopouzanje i sliku koju formiraju o sebi. Ono što znamo je da svako od nas treba nesmetano da koristi četiri veštine ili načina usvajanja odnosno učenja. To su : Vizuelno,vizuelno-motorna, auditivna i kao četvrtu ćemo pomenuti pažnju i koncentraciju. Nazovimo ih kapijama da bi smo lakše shvatili njihov značaj.
1. Ukoliko je vizuelna kapija blokirana često srećemo zamenu i okretanje slova,slogova u reči prilikom čitanja, preskakanje malih reči, dete se zamara i čitanje posle kratkog vremena postaje teško. Tako se javljaju i simptomi tipični za disleksiju ili oni veom slični njoj a koji se odnose na nešto manje teškoće u čitanju i pisanju. U cilju što bolje korekcije i interemisferne povezanosti i lakšeg držanja reda prilikom čitanja i lakšeg praćenja tekstualnog sadržaja, uvek počinjemo sa ovim vežbama.
2. Blokirani ili nedovoljno otvoreni vizuelno-motorni kanali, takodje mogu izazvati obrnuto pisanje slova, zamenu slova,loš i nečitljiv rukopis,slab osećaj za prostor prilikom pisanja a u težim slučajevima i disgrafiju i diskalkuliju. Dete sa ovim problemom zna i voli da priča priče ali slabo ili loše piše ili ima otpor prema tome. Često ima problem da savlada vožnju bicikla, da preskače konopac ili ima dispraksiju.
3. Blokada ili nedovoljno otvoreni auditivni kanali . Na ovu vrstu problema ukazuje ako dete slabo sledi i ispunjava verbalne informacije i naloge, slabo razume ili teže izgovara duže reči, zaboravlja reči ( ne može da se seti nekih reči), ima problem sa množenjem.
4. Blokirana kapija zadužena za pažnju i koncentraciju. Na ovo ukazuje ukoliko dete ima potrebu da prilikom rada domaćeg zadatka ili učenja stalno ima nekoga uz sebe,ima problem sa memorijom ( zaboravlja naučeno ), lako se naljuti i plane kada mu nešto nije po volji, ima slabu toleranciju na buku i dr. spoljne stimuluse. Ova kapija je indirektno vezana za ovu vrstu terapije (BIT) i zahteva u izvesnoj meri uz konsultovanje i dozvolu lekara nutritivnu i potporu suplementima uz korekciju ishrane.

Postoje dve vrste vežbi, jedne koje je nakon obuke ( moguće je i online ) dete radi sa roditeljima kod kuće i one koje dete radi sa defektologom dva puta nedeljno.
Ove vrste vežbi rade se po utvrdjenom redosledu. Da bi se izbegli navedeni problemi u školskim aktivnostima i da bismo umanjili ili rešili problem koje dete ima, roditeljima savetujem da sa programom krenu na vreme . Nekada je dobro to učiniti i preventivno u svrhu boljeg povezivanja hemisfera i otvaranja navedenih kanala koje koristimo u procesu učenja, što značajno ubrzava i poboljšava kvalitet čitanja,pisanja,učenja i drugih školskih aktivnosti.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>