Disleksija ne mora da bude bauk

Čitanje ne mora da bude bauk

Upomoć, moje dete ne može da čita I piše!
Često mi se javljaju uplašeni i očajni roditelji dece sa disleksijom i disgrafijom . Dete obično već ide u školu i neretko zaostaje za svojim vršnjacima u školskom akticnostima. Često ima problem da samostalno uči i radi, brzo se zamara, žali se na glavobolje, koncentracija mu je loša. Sve ovo kod njega prouzrokuje stres ,lošu sliku o sebi i u velikoj meri utiče na samopouzdanje jer mu se pojedina deca mogu rugati. Tada se uglavnom povlači u sebe i gubi volju za učenjem i školom. Kod drugih može da se javi problem u ponašanju. Postaju skloni ekscesima,tuči , beže sa časova i sl. Postavlja se pitanje zašto? Mora li dete sve ovo da prodje i postoji li način da se prevazidje ovaj problem?
Postoji. Rešenje je veoma jednostavno i delotvorno kroz sistem vežbi prema metodi „Right Brain Learning system“ D. Kraft, koje praktikujem u radu sa decom i gde su rezultati veoma dobri.
Ne samo da ovaj sistem vežbi olakšava proces čitanja,pisanja,pažnje,koordinacije već se pokazao kao veoma delotvoran i kod teškoća u shvatanju brojeva i matematičkih operacija pa i prostorne orijentacije.
U čemu se ogleda problem? Problem je u lošoj povezanosti delova moga. Leva i desna hemisfera su povezane preko sklopa nerava Corpus callosum ( žuljevito telo ) i tako se obezbedjuje da one skupa mogu obavljati svoje funkcije. U levoj hemisferi se nalaze centri odgovorni za jezik,logičku analitiku, pojmove celine,matematičke činjenice,zaključivanje…
U desnoj su centri za pojmove matematičkih koncepata, boje,intuicije,humor,fragmente,slike,automatske procese…
Zašto je važna dobra povezanost hemisfera? Izmedju ostalog i zato da bi čitanje i pisanje postali automatske radnje. Samo u tom slučaju te radnje neće kod dece izazivati problem i teškoću i oni će ih obavljati automatski poput vožnje bicikla. To znači da će deci učenje postati lakše jer će prosto i koncentracija biti bolja i duža. U suprotnom kada dete teško čita i piše i ti procesi nisu automatizovani javiće se problem i sa učenjem jer je deci i taj proces čitanja toliko težak da im potroši većinu koncentracije samo da pročitaju odredjeni tekst. Pojedina deca imaju problem i da ne razumeju ono što su pročitali. Zato je važna dobra povezanost hemisfera i delova mozga. Takodje dobra medju hemisferna veza omogucava da se važne informacije mogu brzo i lako skladištiti u kratkoročnu ili dugoročnu memoriju što opet ima značaja u učenju ali i u svakodnevnom životu.
Veoma često savetujem roditeljima da i predškolskoj deci uključe ovaj sistem vežbi jer se tako prevenira nastanak eventualnih problema. Takodje savetujem da u sardnji sa dečijim lekarom u ishranu uvedu i riblje ulje ( omega 3 ) koje je izuzetno važno za rad mozga i imunitet u globalu.
Ovaj način povezivanja omogućava brži, lakši i bolji rad mozga kroz jednostavne vežbe koje se nakon obuke trebaju praktikovati kod kuće 3-4 puta nedeljno u trajanju od po 15-20 min. A druga vrsta vežbi se praktikuje sa terapeutom 1-2 puta nedeljno.
Dr.Doman, Dr Delacato i Dr.Dennison pratili su osobe koja su imali teškoće sa učenjem i kroz istraživanje došli su do zaključka o specifičnim funkcijama leve i desne hemisfere. Potrebno je da informacija bude obradjena obostrano, u obe hemisfere odgovarajućim redom. To znači da kada svi delovi učestvuju učenje je efikasno,lako,automatizovano. Ukoliko to nije slučaj dete su muči da detektuje svako slovo zatim da ga sklopi u reč pa u rečenicu ,zatim u tekst trošeći sve više energije i zamarajući se brzo tokom tog procesa. Tada sve postaje teže, deca ne žele da čitaju i škola im postaje odbojna.
Rešenje je da se u radu sa njima koriste vežbe kojima se vrši aktivacija i povezivanje hemisfera i omogućava automatizacija procesa čitanja i pisanja.
U mom radu ove vežbe pored dece sa disleksijom i disgrafijom pomogle su čak i detetu koje ima problem sa cerebelarnom ataksijom. Njegovo čitanje ali i rukopis se značajno popravio što je obzirom na primarno oboljenje izuzetan napredak. Što se jasno vidi na fotografijama.

Ove vežbe takodje omogućavaju bolju povezanost zadnjeg receptivnog i prednjeg ekspresivnog dela mozga čime se obezbedjuje bolja fluentnost govora a kod nekoliko mladje dece se i mucanje smanjilo.
Zato roditeljima savetujem ovaj jednostavan a delotvoran sistem vežbi koje uz obuku mogu samostalno praktikovati sa decom i olakšati im proces čitanja,pisanja i učenja.

Ivana Dakic
Dipl defektolog surdoaudiolog
Certificate Right Brain Learning system specialist
Sertifikovani specijalista za probleme
učenja prema metodi D. Kraft

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>